مبل و پرده؛ دو رکن اصلی اتاق نشیمن هستند که باید در انتخاب هر دوی آنها دقت فوق العاده ای به خرج داد . چون علاوه بر کاربردهای مهمی که در فضا دارند ؛ رنگ، طرح و مدل آنها، روی زیبایی و جذابیت فضا نیز تاثیر گذار است. از طرفی هماهنگی این دو المان هم بسیار مهم است.
پرده ها از دیرباز تا کنون برای ایجاد حریم و حتی فضای خصوصی مورد استفاده بوده و در برابر سرما، گرما و نور مضر آفتاب، همواره نقش محافظتی و بازدارنده داشته اند. اما در کنار این نقش های متعدد و کاربردهای فراوان، پرده ها لباس پنجره به شمار رفته و برازندگی و شکوه آن تاثیر مستقیمی روی جلوه ی نشیمن و اتاقمان دارد.
سبک چیدمان
اولین نکته ای که برای خرید یک پرده ی ایده آل باید رعایت کنید توجه به سبک چیدمان خانه است. در این جا ما منحصرا به دنبال پرده ای هستیم که با مبل استیل ست شود. نشیمنی که با مبل استیل دیزاین شود بدون شک یک نشیمن سلطنتی محسوب شده و باید از قواعد کلاسیک دکوراسیون پیروی نماید. در چیدمان کلاسیک، پرده ها هم مانند دیگر اجزای دکوراسیون ، حالت اشرافی و آنتیک دارند که این موضوع حتی روی انتخاب طرح و مدل پرده نیز اثر گذار است.
جنس پرده
پرده ای که برای یک نشیمن کلاسیک یا سلطنتی مورد استفاده قرار می گیرد باید کاملا رسمی و برازنده بوده و درخشش فوق العاده ای داشته باشد. توصیه ی ما به شما استفاده از پارچه های مخملی یا ابریشمی ست که هم از نظر بصری بسیار جذاب هستند و هم فضا را با شکوه و زیبا می کنند . این پارچه ها دوام و کارایی بسیاری هم داشته و تا مدتها می توانند نگین درخشان پذیرایی شما باشند . اما شستشوی این پرده ها اندکی سخت می است.
طرح پرده
شاید باورتان نشود اما ریزترین طرح ها هم روی دکوراسیون تاثیر گذار بوده و می توانند تمام زحمات شما را بر باد دهند. در انتخاب طرح باید به نکات متعددی توجه کنید، اولین مورد دقت به سایر اجزای نشیمن است؛ دیوار، فرش و مبلمان و طرح های آنها باید بررسی شده و اگر هر یک از آنها دارای طرح های شلوغ و پر نقش و نگار بود ، پرده ها باید کاملا ساده و بدون طرح انتخاب شوند اما اگر سایر المان های اتاق ساده بوده و طرحی نداشتند می توانید طرح پرده را با مثلا طرح کوسن ست کنید. درگذشته استفاده از یک طرح مشابه برای مبل و پرده بسیار باب بوده که اگر در تصاویر خانه های اشرافی قدیمی نیز دقت کنید این مورد را زیاد می بینید. اما امروزه به دلیل پرهیز از شلوغی فضا ، استفاده از طرح های هماهنگ برای پرده و مبل که هر دو حجم زیادی از فضا را اشغال می کنند ، به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
رنگ پرده
مرسوم ترین روش در انتخاب رنگ پرده، استفاده از رنگ اصلی مبلمان است. برای طرح پرده نیز می توانید از رنگ چوب مبل استیل الهام بگیرید. مثلا اگر مبل استیل شما چوب طلایی دارد، پارچه های زربفت یا آنهایی که طرح طلایی دارند، برای فضا بسیار عالی عمل می کنند. چون مبل و پرده از اجرای مهم و اساسی نشیمن بوده و هماهنگی آنها باعث ایجاد هماهنگی بصری و هارمونی فضا می شود. در صورتی که رنگ مبل خنثی باشد ، رنگ کوسن می تواند به عنوان یک ایده ی جالب برای رنگ پرده در نظر گرفته شود . البته استفاده از رنگ های خنثی برای پرده مانند بژ، سفید، طوسی و ... نیز همیشه مد بوده و به سادگی با هر رنگی ست می شود. همچنین باید بدانید که در سبک کلاسیک معمولا یک یا دو رنگ خاص در فضا تکرار شده و استفاده از رنگ های گوناگون و متنوع به آرامش و زیبایی فضا لطمه می زند.
مدل پرده
در سبک کلاسیک پرده ها تنها نقش عملکردی نداشته و جنبه ی تزئینی نیز دارند. از این رو مدل پرده بسیار اهمیت داشته و سعی بر این است تا با استفاده از چین و شکن های فراوان، شکوه فضا حفظ شود.در گذشته استفاده از والان های پر کار و شلوغ بسیار مرسوم بوده و تقریبا تمامی خانه های اشرافی به این شیوه تزئین می شدند اما امروزه همانطور که گفته شد به دلیل اجتناب از شلوغی فضا، این مدل پرده ها دیگر در چیدمان خانه های امروزی جای چندانی ندارند.
اما آنچه از گذشته تا اکنون در سبک کلاسیک ثابت بوده و دستخوش تغییر نشده تقارن و قرینگی فضاست که همواره به صورت یک قانون نانوشته در تمامی فضاهای کلاسیک رعایت می شود. پیرو همین اصل اساسی ، معمولا دو شال برای پرده ها در نظر گرفته و هر دو طرف پرده را به یک شکل طراحی و نصب می کنند. استفاده از جزئیات تزینی نیز برای این سبک پرده ها هنوز کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد.
اندازه پرده
چوب پرده باید در بالاترین قسمت دیوار و دقیقا زیر سقف نصب شود و اندازه ی پرده به گونه ای باشد که از بالاترین قسمت دیوار شروع شده و تا روی زمین امتداد یابد. در دکوراسیون کلاسیک حتی یک سانتی متر نیز نباید بین پرده و زمین اختلاف وجود داشته و پرده کاملا باید روی زمین را لمس کند. این کار علاوه بر زیبایی بیشتری که به فضاهای کلاسیک می بخشد موجب بلندتر دیده شدن سقف و بزرگتر دیده شدن اتاق نیز می شود.
عرض پرده نیز همواره باید بزرگتر از قالب اصلی پنجره در نظر گرفته شده و به اندازه ی کافی از هر دو طرف بیرون زده باشد . حداقل فاصله ای که باید بدین منظور در نظر گرفته شود 15 الی 20 سانتی متر است. رعایت این نکته نیز باعث عریض تر شدن فضا و زیبایی بیشتر آن می شود.
اگر دو پنجره دارید که در کنار هم قرار دارند می توانید هم از دو پرده ی جداگانه استفاده کنید و هم از یک پرده ی سراسری . اما برای اینکه بدانیم کدام مدل انتخاب مناسبتری برای اتاق ماست باید سه حالت را در نظر بگیریم:
فاصله ی دو پنجره کمتر از یک متر است: در این حالت از یک پرده ی سرتاسری استفاده کنید تا فضا یکدست تر و لاکچری تر شود.
فاصله ی دو پنجره در حدود یک متر است: قبل از تصمیم گیری در مورد پرده ی سرتاسری یا جداگانه باید چند فاکتور مهم بررسی شود؛ پلان اتاق در این موارد بسیار مهم است اگر پلان اتاق مستطیل شکل بوده و پنجره ها در عرض آن قرار داشتند ، استفاده از پرده ی سرتاسری عرض اتاق را کشیده تر و فضا را بزرگتر می کند. اما اگر پنجره ها در طول اتاق مستطیل شکل، قرار داشته باشند، استفاده از پرده ی یکپارچه به همان علت بالا، صحیح نیست. یعنی در دیوار عرضی کشیدگی اتاق حسن محسوب شده ولی در دیوار طولی دقیقا همین مساله عیب کار به حساب آمده و باعث می شود اتاق شما شبیه یک راهروی بی قواره به نظر برسد.
فاصله ی دو پنجره بیش از یک متر باشد: حتما باید از دو پرده جداگانه استفاده کنید. چون در صورت استفاده از یک پرده، قسمت زیادی از دیوار با پرده پوشانده شده و باعث تاریکتر شدن فضا هم می شود.