فرش ها یکی از جذاب ترین آیتم های اتاق نشیمن به شمار می روند که می توانند در کنار زیبایی، آرامش و گرمی فضا را نیز افزایش دهند. در دکوراسیون خانه های ایرانی ، فرش ها جایگاه ویژه ای دارند و حتی در بسیاری موارد ، فرش ها از مبل ها هم مهم تر می شوند. علی الخصوص در خانه های قدیمی که فرش، عنصر اصلی محسوب می شد و مابقی اجزای اتاق، حول آن خریداری و چیده می شدند.
در خانه های قدیمی فرش ها به دیوار چسبانده می شدند و تمام سعی بر این بود که کل فضا توسط فرش پوشش داده شود. فرش دقیقا مطابق ابعاد اتاق خریداری می شد و دور تا دور اتاق، پشتی های همرنگ فرش قرار می دادند.
اما اکنون سنت، جای خود را به مدرنیته داده و کفپوش های متنوع و گوناگون سرتاسر فضا را پر می کنند و وجود صد در صدی مبل ها در اتاق نشیمن، فرش ها را تبدیل به گل سر سبد خانه کرده است. حالا برای این که این گل سر سبد، به درستی انتخاب شود و در جای درستی قرار بگیرد، باید به یک سری نکات مهم توجه کنیم که عبارتند از:
جنس، طرح، رنگ، اندازه و تعداد
جنس فرش:
فرش ماشینی معمولا در انواع اکریلیک، پلی استر و پلی پروپیلن در بازار وجود دارند که بین این سه مورد، فرش اکریلیک، دوام و ماندگاری بیشتری دارد این نوع فرش ماشینی در برار شستشو مقاوم بوده و هنگام قرار گیری در معرض نور آفتاب و آب، زیبایی و کیفیت خود را از دست نمی دهد. فرش های دستباف نیز از پشم یا ابریشم تولید می شوند که فرش های ابریشمی نفیس تر و ظریف تر می باشند اما از طرفی فرش های پشمی در برابر پا خوردن مقاومت بیشتری دارند که شما می توانید بسته به رفت و آمد منزل ،محل قرار گیری و نوع استفاده از فرش، مناسب ترین جنس را خریداری نمایید.
طرح فرش:
هر چند طرح فرش کاملا به سلیقه و نظر خود شما بستگی دارد اما اگر نکاتی که در ادامه می گوییم را در انتخاب خود لحاظ کنید ؛ می توانید در عین اینکه فرش باب میلتان را می خرید به زیباتر شدن دیزاین کلی نشیمن نیز کمک کرده و از نتیجه ی خریدتان تا مدت ها لذت ببرید. در انتخاب طرح فرش؛ توجه به سایر المان های نشیمن و طرح آنها نیز مهم است. مثلا اگر مبلمان شما طرح شلوغی در پارچه یا منبت کاری های روی دسته، تاج و پایه های مبل دارد، برای انتخاب فرش باید سراغ طرح های خلوت تر بروید. همچنین اگر کاغذ دیواری های نشیمن ، پر نقش و نگار هستند استفاده از فرش های شلوغ به هیچ عنوان مناسب نیست. چون باعث شلوغی فضا شده و حس آرامش خانه را تحت تاثیر قرار می دهد.
نکته ی دیگری که در انتخاب طرح فرش اهمیت بسیاری دارد، سبک چیدمان نشیمن شماست؛ چنانچه سبک نشیمنتان مدرن و مینیمال باشد، سادگی اصل اساسی در انتخاب فرش است و خرید فرش ساده و مدرن باید در الویت قرار بگیرد، اما برای دیزاین کلاسیک فرش های کلاسیک و سنتی با طرح های متنوع و گوناگون نیز فضا را جذاب و زیبا می کنند. اکنون می رسیم به مهم ترین نکته در انتخاب طرح فرش، که ابعاد اتاق نشیمن شما می باشد. برای فضاهای کوچک و بسته نباید طرح های شلوغ و ریز و پر کار استفاده نمود چرا که هم فضا را شلوغ، جلوه داده و هم کوچکتر نشان می دهند.
رنگ فرش
رنگ فرش باید با سایر اجزای نشیمن ست باشد. برای ست کردن فرش یا مبل، پرده و ... در گام اول می توانید از رنگ های هم خانواده استفاده کنید که کار بسیار ساده ای بوده و به راحتی می توان به یک ترکیب ایده آل و زیبا رسید. البته اشکالی که به این روش وارد است؛ شاید یکنواختی فضا باشد، که برای حل این مساله می توان با چند کوسن یا اکسسوری های دیگر مانند گلدان، شمعدان و ... حس نشاط را به خانه بازگرداند.
روش دیگر هم استفاده از رنگهای مکمل است. این کار اگرچه کمی سختتر بوده و جسارت بیشتری می طلبد اما با جستجو در پالت های رنگی مختلف ، می توان رنگ مکملی که برای نشیمن شما مناسب باشد را پیدا کرد و در نهایت، یک محیط زیبا و پرهیجان داشت .
استفاده از رنگ های خنثی همیشه موثر و کاراست. اگر ایده ی رنگی خاصی برای فضا نداشتید یا محیط کوچکی در اختیار دارید بی برو برگشت بروید سراغ رنگ های خنثی. عالی الخصوص رنگ های خنثی با تناژ روشن علی رغم اینکه با اکثر فضا ها هم خوانی دارند باعث بزرگتر دیده شدن اتاق نشیمن هم خواهند شد.
اندازه فرش:
اندازه فرش با توجه به ابعاد اتاق انتخاب می شود. فرش باید به طور کلی حدود 45 الی 60 سانتی متر با دیوار فاصله داشته باشد که البته در فضاهای کوچکتر این فاصله می تواند به 20 سانتی متر هم تقلیل یابد. اما رعایت نکردن این فاصله ی حداقلی موجب از چشم افتادن فرشتان خواهد شد که مسلما باب میل هیج کس نیست. مطلب فاصله های ضروری در دکور نشیمن را مطالعه کنید تا فواصل دقیق هر یک از اجزای اتاق نشیمن را دانسته و در چیدمان خود به کار ببندید.
علاوه بر ابعاد اتاق، اندازه ی مبل ها هم در انتخاب فرش اهمیت زیادی دارند. اندازه ی فرش در دوحالت می تواند انتخاب شود: در حالت اول، فرش می تواند دقیقا اندازه ی فضای زیر مبلمان بوده و تمامی پایه های مبلمان ( پایه های عقب و جلو) روی فرش قرار بگیرند؛ فقط باید توجه کنید این اندازه خیلی بزرگتر نشود ، چرا که در این صورت اندازه ی فرش از مبلمان بیرون می زند که باعث شلختگی فضا می شود.
در حالت بعدی فرش را به اندازه ای انتخاب می کنیم که تنها پایه های جلویی مبلمان، روی فرش قرار بگیرند، در این حالت پاهای افراد وقتی روی مبل می نشینند به جای برخورد با زمین، روی فرش قرار گرفته و حس گرمای فرش موجب انتقال انرژی مثبت و آرامش به فرد می شود. در این مورد هم باید دقت کرد که اندازه ی فرش کوچکتر نباشد چون در این صورت پایه های جلویی مبلمان، روی فرش قرار نگرفته و پیوستگی اجزا از بین می رود. در واقع اتصال پایه ی های مبل و فرش، باعث پیوستگی بصری و تعادل فضا نیز می شود.
تعداد فرش:
فرش ها علاوه بر زیبایی و گرما بخشی ، یک راه ارزان و کم هزینه برای تفکیک فضا هم به شمار می روند. پس برای این که بدانید به چه تعداد فرشی در اتاق نشیمنتان نیاز دارید، ابتدا باید فضاهایی که در نشیمن خواهید داشت، تعریف شوند. مثلا فضای نشیمن، تی وی روم، ناهار خوری و ... فضاهای مختلفی هستند که معمولا در نشیمن های امروزی به خاطر طراحی یکپارچه ی فضا در یک سالن بزرگ و در کنار هم باید تعریف شوند. حالا شما با خرید فرش مناسب برای هر قسمت می توانید این فضا ها را به آسانی از هم تفکیک نمایید.
امیدوارم با خواندن این مطلب، توانسته باشید در مورد انتخاب فرش مورد نظر خود تصمیم نهایی را بگیرید.