نقطه کانوني چيست و چه اهميتي در چيدمان منزل دارد؟

چیدمان مبلمان با تعیین نقطه کانونی

 چیدمان مبلمان با تعیین نقطه کانونی
مبل ها از مهمترین  اجزای دکوراسیون خانه به شمار می روند که به خاطر حجم زیادی  از فضا که به خود اختصاص می دهند؛ رنگ، طرح، مدل و حتی نوع چیدمان آن ها، تاثیر بسیاری در دلنشین و جذاب بودن خانه  ، دارد.  چیدمان مبلمان با توجه به نوع  و سبک مبل و شکل و متراژ فضا، می تواند انواع مختلفی داشته باشد که در مطلب چیدمان اصولی مبل استیل ؛ انواع چیدمان ها با توجه به پلان منزل شرح داده شد.  اما چیدمان مبلمان تنها به این  فاکتورها وابسته نبوده و یک مساله ی بسیار مهم و اساسی که حلقه ی مفقوده ی اکثر دکوراسیون هاست، تعیین   نقطه ی کانونی و پایبندی به آن، در چیدمان منزل است.

 تعریف نقطه کانونی

نقطه ی کانونی می تواند؛ بخشی از معماری داخلی خانه، از قبیل: شومینه، پنجره،  دیوار و ... یا قسمتی از  دکوراسیون منزل همچون: تابلو، تلویزیون، لوستر و ... باشد ، که به محض ورود افراد به محیط، توجه آنها را جلب می نماید. فوکال پوینت، نقطه ی چشمگیر، کانون توجه و ... از جمله  اسامی پرکاربردی هستند که به نقطه ی کانونی اطلاق می شوند. نقطه ی کانونی ، مرکز توجه هر خانه ای بوده و تمامی خطوط چیدمان خانه، به سمت آن ، همگرا می شود. 

اهمیت نقطه کانونی

حتما این سوال برایتان پیش آمده که چرا باید دکوراسیون ما نقطه ی  کانونی داشته باشد؟ و این کار  چه لزومی دارد؟ در جواب باید بگوییم: طبق تحقیقات جدید علم روانشناسی در زمینه ی دکوراسیون داخلی، چشم انسان ، به محض ورود به یک فضای جدید، ناخود آگاه به دنبال یک سوژه و شاخصه در آن محیط می گردد تا یک نظم کلی در فضا   کشف نماید و در صورتی که موفق به یافتن آن نشود، دچار کلافگی و سردرگمی می شود.  در چنین محیطی ، انسان احساس خوشایندی نداشته و نمی تواند زمان با کیفیتی را سپری کند. 

در خانه ای که نقطه ی کانونی وجود ندارد، صاحبخانه هر چقدر هم که تلاش کند، چیدمان مناسب منزل را نیافته و به اصطلاح هر کاری می کند، نمی تواند خانه ی زیبا و دلنشینی داشته باشد.

 مزایای نقطه کانونی

نقطه ی کانونی به دلیل نظم و جذابیتی که به محیط می بخشد علاوه بر تاثیر ظاهری  در دکوراسیون خانه، برای روح و روان اعضای خانواده نیز ، آرامش و راحتی به همراه میاورد، که همین امر می تواند مهمترین مزیت آن به شمار رود. 

-داشتن نقطه ی کانونی در دکوراسیون خانه، باعث می شود ؛ چشم شما ، به محض ورود به منزل، یک مشخصه ی اصلی برای توجه داشته و شما را برای ادامه ی حضور در آن فضا، ترغیب نماید. 

-با وجود نقطه ی  کانونی می توانید؛ علاقمندی های خود را در دکوراسیون خانه، برجسته  کنید.  با این کار ،  توجه افراد به نقطه ی کانونی که طبق معیارهای خود،  انتخاب یا ایجاد کرده اید، معطوف شده و به سایر قسمت های خانه، که شاید مورد پسندتان هم نباشد، دقت چندانی نخواهند داشت.  

-داشتن نقطه ی کانونی باعث می شود، چیدمان مبل ها و سایر اجزای دکوراسیون، سمت و سوی مشخصی گرفته و منظم شود. در این صورت، دیگر از آشفتگی و بی نظمی در منزل شما، خبری نیست و همه چیز در جای درست خود، قرار دارد.

-نقطه ی کانونی به خاطر آرامش ذهنیِ فوق العاده ای که به مغز ما، منتقل می کند و همچنین هدف منحصر به فردی که به چیدمان خانه و به ویژه مبلمان، می دهد ،  موجب می شود که خانه ای؛ جذاب، دلنشین و چشم نواز داشته باشیم که به هر بیننده ای احساس شیک و خاص بودن را منتقل می کند.

 تعیین نقطه کانونی



نقطه ی کانونی، هم می تواند قسمتی از معماری داخلی ساختمان باشد و هم جزئی از وسایل منزل.  معمولا معماران ، هنگام طراحی داخلی به این مساله توجه کرده و نقاطی از خانه را برای انجام فعالیت های خاصی، از سایر نقاط خانه، متمایز می کنند و به آن ، نقش و هویت خاصی می بخشند. اما اگر این قسمت در خانه ی شما وجود نداشت هم، خودتان به راحتی می توانید نقطه ی چشم گیر منزلتان را پیدا کنید.  نقاطی که می توانند به عنوان نقطه ی کانونی در نظر گرفته شوند را در ادامه  معرفی می کنیم:

دیوار شاخص

نقطه ی کانونی می تواند یک دیوار باشد. خواه دیواری که با فاکتورهای بصری خاصی مانند: بافت،  طرح  یا رنگ متفاوتی، دیزاین شده و به قسمت برجسته ی خانه بدل شده است، خواه دیواری که شما با تزئینات خاصی مثل: دیوارکوب ها ، بشقاب های تزئینی و سایر المان های زینتی، آن را شاخص و چشمگیر کرده اید، می تواند نقطه ی کانونی چیدمان شما بوده و تکیه گاه بزرگترین مبل منزلتان قرار بگیرد. این نقطه که به آن اکسنت وال هم می گویند، به محض ورود افراد، توجه  ها را به سمت خود جلب کرده و حس خوشایندی در بیننده به وجود میاورد.  از طرفی وقتی پشت کاناپه ، دیوار قرار داشته باشد، طبق قوانین فنگشویی  برای چیدمان منزل، هم باعث ایجاد حس امنیت و اطمینان در افراد شده و هم نظم محیطی را افزایش می دهد. 

سقف شاخص

سقف هم از جمله مواردیست که هم می تواند توسط معمار منزل به نقطه ی کانونی تبدیل شود و هم توسط خود شما. معماران داخلی با زدن سقف های پر نقش و نگار، بلند و چشمگیر؛ می توانند یک نقطه ی کانونی بسیار زیبا را در سقف، رقم بزنند، که به محض ورود، نظر هر بیننده ای را جلب نماید. اما از انجا که ایجاد چنین سقف هایی برای  هر فضایی امکان پذیر نیست، شما می توانید با انتخاب یک لوستر آنتیک که در هیچ خانه ای نتوان لنگه اش را پیدا کرد، سقف خود را تبدیل به فوکال پوینت نموده و چیدمان مبل ها و فرشتان را مطابق آن انجام دهید.  در مورد نحوه ی نصب لوستر و ارتفاع آن در مطلب فاصله های ضروری اتاق نشیمن نکات مفیدی بیان شده است. 

کف شاخص 

بله، حتی کف خانه نیز می تواند یک نقطه ی چشم نواز و گیرا باشد.  برای این کار، کافی ست با توجه به سبک چیدمان منزل، از یک فرش نفیس با رنگ های خاص و تند استفاده نموده و مبل ها را طوری حول آن بچینید که انگار دارند به فرش نگاه می کنند! در این صورت، فرش زیبایی که به خانه آورده اید می تواند نقطه ی کانونی منزلتان باشد . با خواندن مطلب فرش مناسب نشیمن می توانید انتخاب های بتری در این زمینه داشته باشید.


 پنجره 

پنجره هایی که طراحی خاصی دارند، عناصر خاصی در ساخت آن ها استفاده شده است،  قد بلندی دارند، نور طبیعی زیادی وارد خانه می کنند، به منظره ی فوق العاده ای مشرف هستند؛ هم می توانند به عنوان یک مورد بسیار خاص، تبدیل به چشمگیرترین نقطه ی منزلتان شوند. در این صورت تنها کاری که باید انجام دهید ، چیدمان اصولی مبلمان در اطراف این نقطه ی کانونی جذاب است. مبل ها را باید طوری قرار دهید که دی بسیار خوبی به پنچره داشته و به آن اشاره ی مستقیم داشته باشند. 

اما، حتی  اگر پنچره ی شما از نظر معماری یا طبیعی هم شاخصه ی خاصی نداشته باشد  ولی شما به این نتیجه رسیده باشید که آن قسمت از خانه، قابلیت مرکز توجه بودن، را دارد ، می توانید با استفاده از یک پرده ی رسمی و بسیار شیک با طرح و رنگی فوق العاده، همان پنجره ی ساده را  تبدیل به نقطه ی کانونی کرده و یک چیدمان اصولی داشته باشید. در مورد نحوه ی نصب و انتخاب پرده ها نیز در مطالب پیشین مفصل صحبت کردیم. 

شومینه


شومینه یکی از جذاب ترین نقاط برای کانون توجه بودن است، علی الخصوص در ماه های سرد سال،  که لذت نشستن در کنار آن ، دو چندان می شود. دیوار پشت شومینه را هم می توان با همان فاکتور های بصری که در اکسنت وال گفتیم، مثل: بافت، طرح و رنگ از سایر قسمت های خانه متمایز نمود.  سپس با چیدن مبل ها دور شومینه ، می توان از یک دیزاین زیبا لذت برد. اما هنگام چیدمان مبل ها، حتما حواستان باشد که مبل ها را خیلی نزدیک شومینه قرار ندهید،  چون با توجه به نکاتی که در مقاله ی راه های نگهداری از مبلمان  عنوان شد، این کار باعث می شود ؛ پارچه و چوب مبلمان در اثر حرارت شومینه آسیب ببینند و خراب شوند.

 تلویزیون

  یکی از مهمترین و شاخص ترین نقطه در اکثر خانه های ایرانی، با توجه به فرهنگ تماشای خانوادگی فیلم و سریال، تلویزیون است. از این رو سعی کنید فضای پشت تلویزیون یک دیوار خالی باشد تا بتوانید با تزئیناتی مثل آنچه در مورد اکسنت وال یا دیوار شومینه گفته شد،
 آن را به یک نقطه ی یونیک و خاص تبدیل کنید. استفاده از عناصر طبیعی مانند چوب و سنگ نیز بسیار جالب بوده و حتی تلفیق آنها نیز می تواند یک طرح خاص و جذاب را خلق نماید.  پس از دیزاین تی وی وال، شما می توانید مطابق آنچه در مطلب بهترین مبل ها برای جلوی تلویزون ، گفته شد؛ مبل مناسب خود را انتخاب کرده و به درستی بچینید.

 
نکته: دیوار پشت تلویزیون از آنجایی که علاوه بر نقطه ی کانونی بودن محل تماشای مداوم تلویزیون نیز بوده و نگاه ها برای مدت زمان زیادی روی آن زوم می شود؛  باید تا حد امکان ساده بوده و تزئینات آن به دور از آشفتگی و شلوغی باشد تا باعث خستگی چشم و دلزدگی اهالی خانه نشود.

 اثر هنری 

 یک تابلوی خاص که روی دیوار پشت کاناپه نصب شده هم، می تواند  نقطه ی کانونی منزل شما بشود و سلیقه و هنر دوستی شما را به رخ افرادی که وارد منزلتان می شوند، بکشد.

 گل و گیاه 

با استفاده از گیاهان طبیعی نیز می توان یک نقطه ی کانونی متفاوت در خانه ایجاد کرد. گلدان های زیبا با گلهای طبیعی چشمگیر و  بلند ، می توانند نظر هر بیننده ای را  در بدو ورود به خود جلب نموده و احساس خوشایندی در افراد ایجاد نمایند.

 کتابخانه 


یکی دیگر از نقاط کانونی بسیار متفاوت و جالب ، کتابخانه است. که البته انتخاب آن جسارت زیادی می طلبد. مرکز توجه شدن کتابخانه، در منزلتان، نشان از علاقه ی وافر شما به کتاب و مطالعه داشته و افراد بدون این که مراوده ی چندانی با شما داشته باشند، صرف ورود به منزلتان، به شخصیت فرهیخته ی شما پی می برند و مهم تر از همه این که،  این کار ، می تواند به ترویج فرهنگ کتابخوانی بین دوستان و آشنایانتان منجر شود. پس مبل های خود را اطراف این فوکال پوینت بی نظیر بچینید و از تاثیرات شگفت آور آن در زندگی خود لذت ببرید.

 مبل شاخص 

مبل اکسنت که در مطالب قبلی سایت مبلمان میلاد، مقاله ای را به تعریف آن اختصاص دادیم؛ عبارت است از یک  یا دو مبل تک نفره با طرح، رنگ و فرم متنفاوت که برای ترکیب شدن با ست  مبلمان و یا ایجاد گوشه های دنج در خانه به کار می رود. اما در اینجا منظور ما از مبل شاخص، یک مبل چشمگیر است که هدف آن نه تنها جذاب تر کردن فضا بلکه  مرکز توجه بودن نیز می باشد.  از این رو معمولا بزرگترین کاناپه را به طرز چشمگیری متفاوت از سایر مبل ها انتخاب می کنند  تا  مرکز توجه دکوراسیون قرار گرفته  و فضا را از آسفتگی و بی نظمی نجات دهد.

 تعداد نقاط کانونی

نقطه ی کانونی اولین نقطه ای ست که  توجه افراد را به محض ورود به خود جلب نموده و چشمگیرترین قسمت هر خانه ای محسوب می شود. پس وجود دو اولین عملا بی معنا بوده و تنها یک نقطه ی کانونی می توان برای خانه در نظر گرفت و نقاط دیگر خانه را تنها در جهت تکمیل دیزان خانه، می توان تزئین نمود .  علاوه بر این، وجود دو نقطه ی اصلی در خانه، هدفِ  نقطه ی کانونی که برقراری نظم در فضا بود را مغشوش کرده و کلافگی آن، حتی از نبود ِ نقطه ی کانونی نیز بیشتر است. 
البته یک استثنا در این مورد وجود دارد آن هم شرایطی ست که  مثلا دو فضای کاملا متفاوت برای دو نقش مختلف در خانه داشته باشید . همچون تی وی روم و داینینگ روم!  که برای مثال می توانید برای فضای تماشای تلویزیون ، تی وی وال را به عنوان نقطه ی کانونی  در نظر گرفته و برای اتاق ناهار خوری از یک لوستر زیبا و چشمگیر، به عنوان  فوکال پوینت آن قسمت استفاده نمایید. 

همانطور که دیدید نقطه ی کانونی عنصر اصلی برقراری نظم و آرامش در فضای خانه بوده و بدون آن نمی توان به یک دیزاین عالی و بی نقص دست یافت. و از آنجا که با هر وسیله و هر قسمتی از خانه می توان یک نقطه ی کانونی به وجود آورد، هرگز بدون تعیین نقطه ی کانونی اقدام به چیدمان  نکنید.

نظرات

ارسال نظر

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد، فیلد های اجباری با علامت * مشخص شده اند.